Ρυθμίσεις λειτουργικού συστήματος RPi

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε να κάνουμε ρυθμίσεις πάνω στο λειτουργικό σύστημα του RPi.

Αυτό γίνεται πηγαίνοντας στο Mενού εφαρμογών και από εκεί στο υπομενού Προτιμήσεις. Από εδώ μπορούμε να κάνουμε τις βασικές ρυθμίσεις πάνω στο λειτουργικό σύστημα. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε κάποιες επιλογές που κάναμε κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Για τη ρύθμιση της εμφάνισης επιλέγουμε Appearance settings.

Το παράθυρο Appearance settings εμφανίζει 4 καρτέλες. Στην καρτέλα με όνομα Desktop στο πεδίο Picture μπορούμε να επιλέξουμε άλλη εικόνα φόντου με επιλογή από μια σειρά από διαθέσιμες εικόνες ή να προσθέσουμε δική μας. Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε την εικόνα από το πεδίο layout –> no-image εμφανίζοντας το φόντο από όπου μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα του, από την επιλογή Color.

Στην ίδια καρτέλα Desktop στο κάτω μέρος της υπάρχουν 3 επιλογές με ονομασίες Documents, Wastebasket, Mounted Disk, που με ένα tick επιλέγουμε ποια από αυτά θα εμφανίζονται πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Με tick στο Documents (φάκελος εγγράφων) εμφανίζεται η συντόμευση του πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Με tick στο Wastebasket (φάκελος απορριμμάτων) εμφανίζεται η συντόμευση ως Απορρίμματα. Εάν έχουμε κάνει tick στο Mounted disks αυτό σημαίνει ότι αν τοποθετήσουμε ένα μέσο αποθήκευσης (π.χ. σκληρό δίσκο) σε μια USB θύρα, αυτό το μέσο θα εμφανιστεί ως μια συντόμευση πάνω στην επιφάνεια εργασίας.

Το RPi μπορεί αυτόματα να αναγνωρίσει συστήματα αρχείων FAT και NTFS που χρησιμοποιούνται στα Windows ή το HFS+ που χρησιμοποιείται στα macOS καθώς και το ext4 που χρησιμοποιείται στο Linux.

Η δεύτερη καρτέλα (Menu Bar) του παραθύρου Appearance settings παρέχει την δυνατότητα ρυθμίσεων της μπάρας εργασιών της επιφάνειας εργασίας. Από εδώ μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα της μπάρας εργασιών όπως και το χρώμα της γραμματοσειράς. Με την επιλογή Position έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε την μπάρα εργασιών πάνω ή κάτω στην επιφάνεια εργασίας.

Στην τρίτη καρτέλα (System) του παραθύρου Appearance settings παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης της γραμματοσειράς και του χρώματος επιλογών του μενού, όταν περάσει το ποντίκι πάνω τους. Επίσης από εδώ μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος του κέρσορα του ποντικιού.

Στην τέταρτη καρτέλα (Defaults) του παραθύρου Appearance settings μπορούμε να κάνουμε ρύθμιση στο μέγεθος εμφάνισης της επιφάνειας εργασίας ανάλογα το μέγεθος της οθόνης που έχουμε συνδέσει το RPi.

Μια άλλη σειρά ρυθμίσεων που μπορούμε να κάνουμε είναι από το παράθυρο Raspberry Pi Configuration, το οποίο μπορούμε να βρούμε στο υπομενού Προτιμήσεις του Μενού εφαρμογών. Οι ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι αντίστοιχες με τις ρυθμίσεις του raspi-config.

Η πρώτη καρτέλα του παραθύρου Raspberry Pi Configuration έχει όνομα System από όπου μπορούμε να αλλάξουμε το password και το όνομα της συσκευής μας. Πιο κάτω στην επιλογή Boot έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε αν το RPi θα φορτώνει το γραφικό περιβάλλον αμέσως κατά την εκκίνηση λειτουργίας. Εδώ μπορούμε να ανοίγουμε το RPi σε command line interface παρά σε γραφικό περιβάλλον. Πιο κάτω στην επιλογή Auto login απενεργοποιώντας το ‘Login as user pi’ έχει σαν αποτέλεσμα κατά την εκκίνηση του RPi να μας ζητήσει το username και το password που έχουμε ορίσει.

Στην Τρίτη καρτέλα του παραθύρου Raspberry Pi Configuration με όνομα Interfaces μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε ορισμένες λειτουργίες του RPi. Η πρώτη λειτουργία αφορά την ειδικού τύπου Camera που συνδέεται στη θύρα CSI. Οι επιλογές SSH και VNC πρέπει να είναι ενεργές όταν θέλουμε να συνδεόμαστε στο RPi από διαφορετικό υπολογιστή μέσω Ethernet ή WiFi. Οι υπόλοιπες επιλογές πιο κάτω αφορούν τα GPIOs των ακροδεκτών του RPi.