1. Πρώτα βήματα με το Raspberry Pi 5

Το Raspberry Pi 5 είναι η τελευταία έκδοση ενός υπολογιστικού συστήματος μεγέθους πιστωτικής κάρτας από τη σειρά Raspberry Pi. Το RPi 5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, όπως σε συστήματα εικόνας και ήχου, σαν επιτραπέζιος υπολογιστής, στον βιομηχανικό έλεγχο, σε ρομποτικά συστήματα, σαν web servers και πολλές άλλες χρήσεις.

Στην συνέχεια, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 5 και θα τα συγκρίνουμε με εκείνα του Raspberry Pi 4.

Το Raspberry Pi 4 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019. Έπειτα από τέσσερα χρόνια κυκλοφόρησε η τελευταία του έκδοση και συγκεκριμένα το Raspberry Pi 5 και αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2023.

Το Raspberry Pi 5 αναφέρεται ότι έχει δυο ή τρεις φορές μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από τον προκάτοχο του PRi 4 το οποίο είναι ήδη ένα δημοφιλή υπολογιστικό σύστημα μιας πλακέτας. Το Raspberry Pi 5 είναι σήμερα διαθέσιμο με μεγέθη μνήμης RAM 4GB και 8GB, αλλά RPi 5 συσκευές με μικρότερο μέγεθος μνήμης υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσουν αργότερα.

Αν και το RPi 5 έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα με την προηγούμενη έκδοση του, διαθέτει ένα αριθμό επιπρόσθετων καινούργιων χαρακτηριστικών, όπως PCIe connectors, διακόπτη τροφοδοσίας πάνω στην πλακέτα, ενσωματωμένο σύστημα ρολογιού RTC (real time clock) και μερικά άλλα που θα ανακαλύψουμε σε αυτή την ενότητα.

Το Raspberry Pi 5 είναι βασισμένο σε ένα 2,4GHz Cortex – A76 ARM επεξεργαστή, με ένα καινούργιο τσιπ (southbridge) για τον χειρισμό της διεπαφής των περιφερειακών συστημάτων. Ένα καινούργιο VideoCore VII CPU είναι ενσωματωμένο που λειτουργεί σε ταχύτητα 800MHz. Η διπλή διεπαφή κάμερας είναι ένα άλλο όμορφο χαρακτηριστικό του PRi 5 . Η διεπαφή της microSD κάρτας υποστηρίζει κάρτες με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ο ακόλουθος πίνακας συγκρίνει τα χαρακτηριστικά των Raspberry Pi 4 και 5. Ας σημειώσουμε ότι και τα δυο συστήματα έχουν διπλό 2x4kp 60 HDMI διεπαφές εικόνας αν και το RPi 5 υποστηρίζει HDR έξοδο.

Επίσης η 2×20 pin GPIO διεπαφή είναι η ίδια και στα δυο συστήματα. Το Raspberry Pi 5 επιπρόσθετα διαθέτει δυο διεπαφές κάμερας, ένα PCIe bus connector, μια UART διεπαφή, ένα RTC ρολόι και ένα συνδετήρα για τροφοδότηση ανεμιστήρα. Wi – Fi και Blutooth παρέχονται και στα δυο συστήματα.

 Ένας διακόπτης τροφοδοσίας DC πάνω στη πλακέτα είναι μια χρήσιμη προσθήκη καθώς απαιτήθηκε από πολλούς χρήστες. Το Rpi 5 τροφοδοτείται από ένα 5V/4A USB-C τροφοδοτικό, ενώ το PRi 4 απαιτούσε 3A τροφοδοτικό.

Υπάρχουν δυο micro – HDMI πόρτες εικόνας και στα δυο συστήματα όπου και τα δυο έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Η Ethernet πόρτα και οι USB πόρτες έχουν εναλλαχτεί και έτσι ένα περίβλημα για το RPi 4 δεν είναι συμβατό στο RPi 5 και ένα καινούργιο περίβλημα απαιτείται.

Οι συνδετήρες της κάμερας και του σήματος εικόνας στο RP 5 είναι 15pin και είναι μικρότερο αντί το αρχικό 22pin που χρησιμοποιείται στο RPi 4. Ένα εύκαμπτο καλώδιο με 22pin το ένα άκρο και 15pin στο άλλο χρειάζεται για να συνδεθεί μια RPi 4 κάμερα στο Raspberry Pi 5. Το RPi 5 έχει δυο συνδετήρες που επιτρέπουν δυο κάμερες ή DSI display (ή την μίξη τους) να συνδεθούν με το RPi 5. O PCIe συνδετήρας είναι για γρήγορα εξωτερικά PCIe συμβατά περιφερειακά όπως SSDs.

Ο καινούργιος διακόπτης τροφοδοσίας πάνω στο RPi 5 είναι πολύ χρήσιμος. Όταν η συσκευή είναι σε λειτουργία πιέζοντας το διακόπτη εμφανίζεται το layout μενού. Με δεύτερο πάτημα του διακόπτη το σύστημα κλείνει με ασφαλή τρόπο.

Κατά τη λειτουργία του Raspberry Pi 5 αυξάνεται η θερμοκρασία του και γι’ αυτό συνίσταται η χρήση συστήματος ψύξης για μείωση της θερμοκρασίας της CPU. Αν και σε αδρανή λειτουργία η θερμοκρασία της CPU φθάνει γύρω στους 500C αυτή ανεβαίνει υψηλότερα από 850C σε εντατική χρήση.

Ένα ενεργό σύστημα ψύξης διατίθεται σαν αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Οπές παρέχονται για την εγκατάσταση αυτού του συστήματος ψύξης και σημεία τροφοδοσίας για την παροχή τάσης στον ανεμιστήρα. Αυτό το σύστημα μειώνει την θερμοκρασία του SoC, της μνήμης RAM και του southbridge chip. Όταν η CPU είναι αδρανής, ο ανεμιστήρας κρατά την θερμοκρασία της CPU γύρω στους 400C. Ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα όταν η θερμοκρασία της CPU ανέβει πάνω από 500C.

Για την λειτουργία του Raspberry Pi 5 απαιτείται εξωτερικός εξοπλισμός όπως τροφοδοτικό, Micro SD card, USB keyboard and mouse, micro HDMI cable and HDMI μονάδα απεικόνισης.

Power Supply: Για την λειτουργία του Raspberry Pi απαιτείται τροφοδοτικό τύπου adapter  USB-C που να παρέχει 5V και 4Α σε βύσμα τύπου USB-C.

Micro SD Card: Για την αποθήκευση του λειτουργικού συστήματος απαιτείται εξωτερική SD card με χωρητικότητα το λιγότερο 8GB  αν και με μεγαλύτερη χωρητικότητα (π.χ. 16GB or 32GB)  θα ήταν καλύτερο για την αποθήκευση αυξανομένων δεδομένων.

Operating System: Μπορείς να αγοράσεις το λειτουργικό σύστημα προεγκαταστιμένο σε μια SD card, γνωστό σαν NOOBS (New Out O Box Software) το οποίο απαιτεί την ελάχιστη διαμόρφωση. Εναλλακτικά  μπορείς να αγοράσεις ένα κενό SD Card και να φορτώσεις το λειτουργικό σύστημα σε αυτό. Τα βήματα για την ετοιμασία του SD card με το λειτουργικό σύστημα δίνονται σε επόμενη ενότητα.

USB keyboard and mouse: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε ασύρματο ή ενσύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι. Στην περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ενσύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι τότε σύνδεσε το πληκτρολόγιο σε μια θύρα USB και το ποντίκι σε μια άλλη θύρα USB. Εάν χρησιμοποιείς ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι θα πρέπει συνδέσεις το ασύρματο στικάκι σε μια από τις USB θύρες.

Συσκευή απεικόνισης: Μια συμβατή HDMI μονάδα απεικόνισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Απαιτείται το κατάλληλο καλώδιο από micro HDMI σε στάνταρτ HDMI. Εναλλακτικά μια VGA οθόνη με ένα καλώδιο micro HDMI σε VGA μετατροπέα ή DVI-D μπορεί να χρησιμοποιηθεί.